2008-10-12 04:11:02• hírek • Szatmar.ro

Hamar elfogyott a lendület

Húsz perc jó játék nem volt elég a román válogatottnak Franciaország ellen, amely a mérkőzés nagyrészében irányította az eseményeket, de csak az egyenlítésig jutott.

Soha nem nyert még Románia tétmérkőzésen a gallok ellen és ezt a sorozatot nagyon szerették volna szombaton megszakítani. Ennek érdekében mindent meg is tettek, a mérkőzést azon a „mágikus" constancai pályán rendezték, amelyen az elmúlt években egyaránt sikerült legyőzni Csehországot és Hollandiát.

Mindkét szövetségi kapitány több kulcsjátékosára nem számíthatott sérülés miatt. Nem állt Victor Piturca rendelkezésére Mirel Radoi, Banel Nicolita, Paul Codrea, valamint a két Niculae, Daniel és Marius. A túloldalon Raymond Domenech nem számíthatott William Gallas, Mathieu Flamini, Hatem Ben Arfa és Nicolas Anelka szolgálataira, ráadásul a mérkőzés előtt Patrick Vieira is kidőlt a sorból.

A hiányzók a franciák játékán látszottak meg leginkább, legalábbis a mérkőzés elején, a védelemből kidőlt Gallas komoly részt hagyva maga után, amit Abidal és Boumsong nehezen tudott csak petömni. Így történhetett, hogy a 6. percben egy baloldali beadást Abidal elszámolta, az érkező Florentin Petre pedig 13 méterről kilőtte a rövid alsó sarkot. A gól meg is fogta a vendégeket, nem találták saját játékukat, bár Ribery passzából Gourcuff könnyen egyenlíthetett volna, de csak az oldalhálót találta el. A mérkőzés ezen periódusa egyértelműen a román csapaté volt, Marica lövését Mandanda nehezen tolta fölé. Jött is a szöglet, na meg Goian, aki Petre beadását a hálóba fejelte, megszerezve ezzel a mérkőzés második, a román válogatott történelmének 1000. gólját.

Ez a gól azonban nem a román csapatot nyugtatta meg, hanem a franciát ébresztette fel. A vendégek egyre többet birtokolták a labdát, néha őrületes tempóban járatva azt, de a remekül játszó Muresan valamint Chivu és Goian jól zárták a területet. Az első komoly francia helyzetig a 35. percig kellett várni, ekkor Toulalan emelt be Henrynak, aki estében rálőtte, Lobont azonban nagyot nyújtózkova védeni tudott. Nem úgy két perccel később, amikor Gourcuff adott nagyszerű labdát Riberynek, aki 14 méterről a bal sarokban zúdította a labdát. EkkorDomenech meglepő húzásra szánta el magát és a szélső Malouda helyett behozott egy újabb csatárt, Benzema személyében. Ám gólszerzéshez Mutu állt a legközelebb, aki Muresan remek akcióját követően berobbanva kevéssel fejelt a léc fölé.

A második félidő ott kezdődött, ahol az első végetért, a románoknál csak másodpercekre volt a labda. A mérkőzés kezdett a két csapat EB.-meccsére hasonlítani, abban a tekintetben, hogy Románia foggal-körömmel védekezett. Két dolog azonban különbözött: most a románok vezettek, ami szinte totális offenzívára késztette a franciákat, ami főleg Evra rendszeres felfutásaiban mutatkozott meg. Hiába birtokolta sokkal többet a vendég csapat a labdát, jól működött a hazai elhárítás. A 64. percben azonban egy pillanatra „elfogytak a védők", de Lobont fantasztikusan védett: előbb kiütötte Henry hosszú sarokra tartó lövését, majd szinte fekvő helyzetből elvetődve Gourcuff megpattanó ismétlését is fogni tudta. Ami azonban nem ment a fiatal középpályásnak 16 méterről, összejött 30-ról: alig öt perccel később a Bordeaux középpályása a felső kapufa segítségével hatalmas gólt ragasztott Lobont kapujába.

Az egyenlítés után kissé visszábbvettek a franciák, de továbbra is ők irányították a mérkőzést, és amennyiben Ribery a 82. percben pontosabban céloz, akkor további két pontot is elvihették volna, ami nem lett volna érdemtelen. A román válogatott ugyanis a második gólja után semmit nem mutatott, Lobont, Muresan (a csapat lejobbjai) és Goian remek játékának köszönhetik, hogy egyáltalán pontot szereztek. A francia csapat ezzel szemben úgy kezdett, mint egy Dacia és úgy folytatta, mint egy Renault Alonsóval (pontosabban Riberyvel és Gourcuff-al) a kormánynál. Azt, hogy Abidal mit keres a középső védő posztján, csak Domenech érti.

Románia - Franciaország 2-2
Románia-
Bogdan Lobonţ - George Ogăraru, Gabriel Tamaş, Dorin Goian, Răzvan Raţ - Gabi Mureşan, Cristian Chivu, Răzvan Cociş, Florentin Petre (75.Gheorghe Bucur) - Ciprian Marica, Adrian Mutu (75. Florin Costea)
Franciaország - Steve Mandanda - Patrice Evra, Jean-Alain Boumsong, Bacari Sagna, Eric Abidal - Franck Ribéry (90.Jimmy Brinad ), Jérémy Toulalan, Alou Diarra, Florent Malouda ( 39. Karim Benzema), Yoann Gourcuff - Thierry Henry
gólok:
Fl.Petre (6.), Goian (17.) illetve Ribery (37.), Gourcuff (69.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: